Blog Britt van Gastel

De beste weg is niet altijd de snelste!

Met deze supercliché titel neem ik jullie mee in hoe mijn studiekeuze is verlopen. Dit was niet altijd makkelijk en heeft wat tijd gekost maar dit verhaal laat maar zien dat je er op verschillende manieren kan komen!

Wie ben ik?

Ik zal me even voorstellen, ik ben Nienke, 22 jaar en zit nu in mijn eerste jaar bouwkunde op de TU Delft. Als ik achteraf terugkijk had ik tijdens de middelbare school al wel kunnen weten dat dit iets is wat ik enorm leuk vind. Maar toen ik bezig was met mijn studiekeuze had ik bouwkunde helemaal nog niet overwogen.

Studiekeuzes!

Laten we bij het begin beginnen, in de 3e klas. In dit jaar wordt het eindelijk tijd om je profiel te kiezen en kan je dus ook een heleboel vakken laten vallen. Om een juist profiel te kiezen is het ook handig om al een beetje te kijken naar studies die je leuk lijken zodat je vakken hierop aansluiten. Ik was altijd goed in economie en iets studeren in de richting van toerisme of buisiness leek me altijd wel heel leuk. Hiermee was de keuze snel gemaakt, het wordt het profiel Economie & Maatschappij. Na wat open dagen te bezoeken, te twijfelen om een paardgerelateerde studie te volgen en enorm veel studiekeuze testjes te doen vond ik eindelijk de juiste opleiding. Dit was aan het einde van de 5e klas. Ik wilde Global Sustainability Science gaan doen in Utrecht. Maar er was een klein obstakel, ik had niet het juiste profiel… Na een gesprek met mijn mentor hebben we besloten dat ik biologie in ging halen in de 6e klas en toch ook examen kon gaan doen in dat vak. Makkelijker gezegd dan gedaan maar dit is uiteindelijk  gelukt en hierdoor kon ik ,nadat ik door de numerus fixus van de opleiding was, in september gaan beginnen.

Je hoeft natuurlijk helemaal niet in 1 keer goed te kiezen, zolang je maar blijft zoeken naar wat je echt wilt doen!

Ik had het heel erg naar mijn zin tijdens de opleiding en aan het einde van het eerste jaar begon ik langzaam maar zeker naar een master te kijken. Dit omdat ik dan vakken kon kiezen die aan zouden sluiten bij wat ik echt wilde. Na behoorlijk wat zoeken had ik dan ook de master gevonden die ik wilde gaan doen! De richting stedenbouw in de master van bouwkunde. Hier waren alleen net iets meer obstakels die niet binnen de opleiding opgelost konden worden. Ik had namelijk echt meer technische kennis nodig en dit zou dus betekenen dat ik nog een bachelor moest volgen. Ik had toen een paar opties: een andere master kiezen, stoppen met de studie en aan de studie bouwkunde beginnen, of de studie afmaken en daarna bouwkunde doen. Ik koos voor het laatste, omdat ik Global Sustainability Science toch nog heel leuk vond en de kennis graag zou willen combineren. Toen kwamen er nog twee laatste obstakels in zicht. Bouwkunde had ook een numerus fixus en ik miste natuurkunde als ingangseis. Na natuurkunde ingehaald te hebben en door de selectie heen gekomen te zijn zit ik momenteel in de trein naar een college over duurzaam ontwerpen, een college waar beide interesses dus mooi samenkomen!

Ik heb dan niet de snelste weg genomen, maar tijdens deze lange weg heb ik wel heel veel geleerd over mezelf en van verschillende vakgebieden kennis mee kunnen nemen. Je hoeft natuurlijk helemaal niet in 1 keer goed te kiezen, zolang je maar blijft zoeken naar wat je echt wilt doen!

Lees meer blogs:

Blog Britt van Gastel

Artiesten-manager to-be!

Blog Anne-Trije

'Hoe enger de stap, hoe meer je leert'

Blog Anne-Trije

Terugblik 2022!