Ik wil ook één uur doneren

Verpleegkundigen, accountants, game-ontwikkelaars, theatermakers, meubelmakers, marketeers, leraren, engineers: álle beroepen zijn meer dan welkom op dit platform. Laten we samen jongeren inspireren om keuzes voor hun toekomst te maken.

1768+

Professionals die een uur doneren

13k+

Uren gedoneerd door professionals

100+

Toekomst vragen beantwoord

Deze professionals doneren al één uur

Verrassend leuk!

“Het contact is waardevol voor de studenten, maar zelf leer ik er ook veel van om met jongeren over de toekomst te praten!”

eigen ondernemer

Updates

Professionals
|
28 februari 2022

Vliegende start

Professionals
|
28 februari 2022

Vliegende start

Professionals
|
28 februari 2022

Vliegende start

Samen inspireren we jongeren voor hun toekomst!

We willen graag alle beroepsgroepen, alle branches en elk werkveld vertegenwoordigd hebben op Eén uur voor de toekomst. Zodat scholieren en studenten in contact kunnen komen met mensen met uiteenlopende beroepen. Om zo het beroep of de branche te vinden die bij hem of haar past.

Fijn als jij je wilt inschrijven, zodat je jongeren kan inspireren met jouw verhaal over je werk. Ken jij mensen met een beroep of in een branche die ook zeker vertegenwoordigd moeten zijn op dit platform? Attendeer anderen op Eén uur voor de toekomst, bijvoorbeeld via je socials. Samen inspireren we jongeren voor hun toekomst!

Veelgestelde vragen

Eén uur voor de toekomst is het platform voor scholieren en studenten om in contact te komen met mensen in allerlei verschillende beroepen. Handig als scholieren en studenten zich willen oriënteren voor hun studie- of beroepskeuze. Ze kunnen een (online) afspraak maken met iemand wiens beroep/werk ze interessant lijkt. Zo krijgen ze een beeld hoe de werkdag van iemand met dit beroep eruit ziet.

Nee, elke professional die enthousiast is over zijn werk, kan zich inschrijven en zijn/haar tijd doneren. Als je werkgever Supporter van de toekomst wordt, kan jouw organisatie nóg beter bijdragen aan de kansen en het perspectief van jongeren op de arbeidsmarkt.

Mensen met een baan/beroep (‘professionals’) schrijven zich gratis in. Zij doneren een uurtje van hun tijd. Studenten en scholieren kunnen zoeken naar mensen met beroepen die hen leuk lijken. Ze kunnen deze mensen via een berichtje op de site benaderen voor een afspraak. De afspraak vindt meestal online plaats. Tijdens de afspraak vertelt de professional over zijn werk en werkdag, en kan de jongere vragen stellen.

Alle mensen die het leuk vinden om jongeren te vertellen over het werk wat ze doen. Het maakt dus niet uit welk werk je doet!

Op zowel scholieren in de bovenbouw van de middelbare school (VMBO, mavo, havo en VWO), als alle studenten op beroepsopleidingen (MBO, HBO) en universitaire opleidingen. Niveau maakt dus niet uit; inspiratie is van alle niveaus!

Heel belangrijk is om je beroep voor jongeren begrijpelijk te beschrijven. Let op: je formele functietitel is niet altijd even duidelijk voor jongeren! Een student begrijpt ‘manager ICT’ beter dan bv. manager IM-ICT. Probeer woorden te gebruiken waardoor een scholier of jongere zich echt een beeld kan vormen bij wat jouw werk inhoudt. Zoals je het ook zou uitleggen aan een buurjongen van 16 jaar. En laat alle LinkedIn taal dus maar lekker weg .

Na inschrijving kan je worden benaderd door een scholier of student die graag meer wil weten over jouw beroep/werk. Hierover ontvang je een berichtje via mail. Het is fijn als je een afspraak maakt met deze jongere op een tijdstip dat het jullie beide schikt. Tijdens de afspraak probeer je zo goed mogelijk een beeld te geven van wat jouw werk inhoudt, hoe je werkdag eruit ziet, etc. En uiteraard probeer je de vragen te beantwoorden van de jongere.

Wij gaan uit van een uurtje. Maar voel je vrij om samen te bepalen dat het gesprek langer duurt, of juist korter.

We adviseren om het gesprek online te doen, bijvoorbeeld via Zoom, Teams of Google Meet. Kan dat niet? Dan kan je natuurlijk ook een telefonische afspraak plannen. Als het toegevoegde waarde heeft om in de werkomgeving af te spreken, kan dat uiteraard ook (als dat voor jullie beide oké en haalbaar is). Thuis afspreken is niet wenselijk.

Scholieren en studenten kunnen op verschillende manieren op de website zoeken naar mensen met interessante beroepen. Ze kunnen bijvoorbeeld zoeken op basis van hun talenten en interesses, opleiding, branche/sector, werkgever of regio. Voor een goede match is het belangrijk dat je je profiel dus compleet invult.

Je bepaalt zelf hoe vaak je een gesprek met scholieren/studenten wilt doen. Als je inlogt op de site, kan je je profiel op offline zetten, waardoor je niet zichtbaar bent op de site en dus niet kan worden benaderd. Heb je het even te druk, heb je al 1 of meerdere gesprekken gedaan en vind je het even genoeg? Dan zet je je profiel (tijdelijk) even offline. Op een later moment kan je hem altijd weer online zetten, als je wilt.

Maatschappelijk betrokken werkgevers

Elke professional kan zich gratis aanmelden bij Eén uur voor de toekomst om over zijn of haar werk te vertellen. Werkgevers kunnen hier wat aan toevoegen! Door Supporter van de toekomst te worden. Hiermee dragen ze  actief aan de kansen en het perspectief voor jongeren op de arbeidsmarkt.