Explore Your Future 

In-school programma met combi van beroepsoriëntatie en burgerschap

Ontdek je eigen pad, want dat loopt het lekkerst! Dat is de boodschap van Explore your Future voor jongeren die nadenken over hun beroeps- en studiekeuze. Wij gunnen het elke jongere om te ontdekken wat bij hem/haar/hen past. Ongeacht opleidingsniveau, sociale achtergrond en netwerk. Immers, you can’t be what you can’t see!

Met het programma ‘Explore your future’ ondersteunen wij middelbare scholen om leerlingen hun eigen toekomstpad te laten verkennen aan de hand van de drie stappen: Ontdekken, Ontmoeten en Ontwikkelen. Naast het ontmoeten van een professional uit de praktijk in een beroep waarover ze graag meer willen weten, voeren de leerlingen ook een maatschappelijke challenge uit. Zo combineren we beroepsoriëntatie en burgerschap, waardoor jongeren een maatschappelijke bijdrage leveren in een werkveld waarin ze later misschien willen werken.

Het programma is voor leerlingen in de bovenbouw van middelbare scholen (praktijkschool, vmbo, mavo, havo en/of vwo).

Stap 1: Ontdek beroepen/werkvelden die aansluiten bij je interesses en kwaliteiten

We starten met een echt in-school festival: met een hoge dosis fun laten we leerlingen op allerlei doe- en ervaarplekken nadenken over hun talenten en interesses. Wat dacht je van Talenten-Jenga, met een VR-bril beroepen ontdekken, een photo booth, kletsen met studenten over hun studiekeuzes, de inspiratiemuur en toffe foto’s maken met een green screen in je toekomstige werkveld? Natuurlijk krijgen de leerlingen een echt festivalbandje. En een festivalkrantje om al hun bevindingen op te schrijven en de foto’s in te plakken. In de workshop EXPLORE, gegeven door het jongerenteam, gaan we een stapje verder: elke leerling komt uit deze workshop met een beroep waarover hij/zij graag meer wil weten. 

Stap 2: Ontmoet pro’s met beroepen waarover jij graag meer wilt weten

Ontmoeten gaat in de vorm van een Meet & Greet met een professional uit de praktijk, die een beroep heeft waar je leerlingen graag meer over zou willen weten. Inmiddels zijn er al meer dan 300 professionals bij het platform aangesloten uit alle denkbare richtingen: duurzaamheid, ICT, fashion, bouw, horeca, marketing, etc. Gewoon online, een uurtje praten over wat iemand precies doet en waarom hij/zij zijn werk zo leuk vindt. Zo krijgen leerlingen een goed beeld van dit beroep. In de workshop MEET bereidt ons jongerenteam de leerlingen voor op hun Meet & Greet, zodat ze weten welke vragen ze willen stellen. 

Stap 3: Ontwikkel jezelf tijdens een maatschappelijke challenge (Maatschappelijke Diensttijd)

Ontwikkelen gaat om een stapje verder te komen in de ontdekkingstocht naar wat de leerling later wil gaan doen. Aan het einde van de Meet & Greet krijgen de leerlingen een concrete opdracht mee om hun toekomstdroom ook daadwerkelijk waar te gaan maken in de eigen buurt. Bijvoorbeeld door de straat te vergroenen, senioren te helpen met het gebruik van hun mobiele telefoon of een tweedehands markt te organiseren. Zo koppelen we beroepsoriëntatie aan een maatschappelijke stage waar zowel de leerling als de omgeving beter van wordt. In de workshop DEVELOP bedenken de leerlingen hoe ze de maatschappelijke challenge gaan aanpakken. Tijdens de challenge doen de leerlingen iets goeds voor een ander in de buurt én proeven ze in de praktijk aan hun mogelijk toekomstige werkveld. Ons jongerenteam begeleidt de jongeren, in samenwerking met de pro We sluiten af met een spetterend slotfestival, waar de ervaringen van de leerlingen op een supertoffe manier gedeeld gaan worden, met natuurlijk drinken, eten en muziek!

Doet jouw school mee?

Doet jouw school mee en helpen jullie leerlingen om hun eigen toekomstpad te ontdekken? Je eigen pad loopt immers het lekkerst! De inzet vanuit de school is beperkt en bestaat onder andere uit het enthousiasmeren van leerlingen om deel te nemen aan het traject, het inroosteren van de lessen en het ter beschikking te stellen van ruimte voor het startevent, de workshops en het slotfestival. Gezamenlijk stimuleren we met dit project jongerenparticipatie en doen de leerlingen iets voor een ander of de samenleving, ontwikkelen ze hun talenten en geven we ruimte aan ontmoeting. Het kost jullie school overigens niks en de resultaten moeten als good practice ook leiden tot opschaling naar andere scholen in Nederland.

Download meer informatie (PDF)
Meer informatie: 

Martijn de Wildt
martijn@eenuurvoordetoekomst.nl
06 – 510 052 07

Voor MDT-trajecten kan één uur voor de toekomst, samen met de school, subsidie aanvragen. Zie ook doemeemetmdt.nl