Studierichting

Informatica & Internet

Werkveld

ICT en automatisering

Over mijn werk

Als Security Support Specialist bij een Computer Emergency Response Team (CERT) ben ik het eerste aanspreekpunt voor bedrijven in de zorg met vragen over cybersecurity. Zo ondersteun ik bij cybersecurity incidenten, schrijf ik adviezen over dreigingen en doe ik onderzoek naar kwetsbaarheden. Dit alles doe ik niet alleen, dit doe ik in teamverband, samen met collega’s.

Een typische dag begint voor mij op kantoor of mijn thuiswerkplek. Ik log in en bekijk eerst mijn eigen email of er iets dringends tussen zit. Daarna kijk ik naar de mailbox van het bedrijf. Hier maak ik direct al een keuze wat er moet worden opgepakt en wat even kan wachten. Hierna bespreek ik dit samen met mijn collega’s. Samen bekijken wij wat er moet gebeuren en wie dat gaat doen. Je kunt hierbij denken aan het beantwoorden van een vraag, het sturen van een mail of juist een verdachte e-mail bestuderen en een rapport schrijven.

Een ander deel van mijn werk bestaat uit het op de hoogte blijven van digitale dreigingen. Hiervoor heb ik een aantal interessante nieuwswebsites in mijn favorieten staan en deze websites check ik gedurende de dag. Als er iets belangrijks tussen staat noteer ik dat en deel ik het met mijn collega’s. Bij ons werk is het belangrijk om altijd op de hoogte te blijven.

Vergaderen hoort er ook bij. Onze sector veranderd elke dag en soms zelfs elk uur. Daarom is het belangrijk om samen met collega’s te vergaderen over de zaken die er toe doen. Ook vergaderen wij over opleidingsplannen want in de IT blijf je nu eenmaal altijd doorleren. Zo vergaderen wij elke morgen met het hele bedrijf (op kantoor en op afstand) om zo de dag met elkaar te bespreken.

Gelukkig is het werk nooit echt saai. Je weet immers nooit wat er die dag gaat gebeuren en soms kan er ineens een crisis zijn. Je kunt hierbij denken aan een groot cyberincident bij een ziekenhuis of een gevaarlijk probleem in een veel gebruikt softwarepakket. Deze dingen zorgen dat wij als team nog sneller moeten werken. Een werkdag duurt dan soms langer dan je zou plannen maar ook dat hoort er bij.

Terug naar mijn typische werkdag. Inmiddels is de lunch voorbij en heb ik samen met de collega’s het middag overleg gehad. Ik ga onderzoek doen naar een verdachte e-mail die is ingestuurd door de IT-afdeling van een groot ziekenhuis. Best een belangrijke taak want mijn onderzoek helpt dit te voorkomen bij andere ziekenhuizen en zorgbedrijven. Wist jij dat elke e-mail vol staat met stukjes informatie over waar de mail vandaan komt en wie deze heeft verzonden? Met behulp van slimme software ga ik dus op zoek naar die belangrijke informatie. Ik kom er al snel achter dat de persoon die de e-mail heeft verstuurd in werkelijkheid heel iemand anders is. Dat heb ik vaker gezien. O wacht, er staat ook een link in de mail en die link gaat naar een verdacht adres. Met mijn ervaring kan ik dit gelukkig snel ontdekken. De ontvanger ziet het meestal als iets wat onschuldig lijkt maar de realiteit is vaak anders. Met de verdachte link die ik heb gevonden kan ik de foute website misschien wel laten uitzetten.

Als ik op mijn horloge kijk zie ik dat we inmiddels alweer anderhalf uur verder zijn. Wow wat gaat de tijd snel als je aan een onderzoek werkt! Ik ben echter nog niet klaar. Ik moet nog een rapport schrijven. Met alle notities die ik tijdens mijn onderzoek heb gemaakt is het rapport al snel compleet. Voordat ik het in het systeem zet vraag ik nog even of een collega het wil nakijken. Gelukkig ziet alles er netjes uit en is mijn rapport af. Fijn dat mijn werk de zorgsector nog veiliger maakt.

In onze groepschat stel ik de vraag of ik een collega nog ergens mee kan helpen. Ook zij zijn druk maar ik hoef gelukkig nergens bij te helpen. Ik controleer nogmaals de mailbox van mijzelf en van het bedrijf. In mijn mailbox heb ik een mail gekregen van de online cursus die ik volg. Ik ben geslaagd voor de eerste module! Dit is goed nieuws en weet je wat? Nu ik de tijd heb ga ik direct starten met de tweede module. Voor je het weet is de dag weer voorbij en wie weet wat er morgen zoal gaat gebeuren!

Wil je meer weten van wat ik zoal doe? Plan jouw gesprek in en noteer alvast jouw vragen! Ik kijk er naar uit om samen met jou een uur voor de toekomst in te plannen!

Stel hier je vraag aan Rik

Door een vraag te stellen, ga je akkoord met het Privacybeleid van eenuur.