Meet the pro

Architect

Patrick Meijers

‘Als architect zit je op een knooppunt van techniek, economie en vormgeving’

Vandaag spreken we met Patrick Meijers over zijn beroep als architect. Samen met Jeroen Schipper runt hij Orange Architects. Architectuur is veel meer dan alleen ontwerpen met een potlood. Patrick vertelt ons er alles over in een interessant gesprek!

Wat doet een architect?

Als je het beroep van architect uitoefent, ontwerp je leefomgevingen voor mensen. Dit kunnen gebouwen zijn of een kleine stedenbouwkundige opzet (meerdere gebouwen die bij elkaar staan) bijvoorbeeld. Bij de architectuur kan het soms ook zo zijn dat je een meubelstuk of interieur ontwerpt. Oftewel, het creëren van een omgeving waar mens, dier en ook planten met elkaar kunnen samenleven.

De studiekeuze

Patrick was tijdens zijn middelbare school tijd al heel geïnteresseerd in techniek en creatieve vakken.  Hij had affiniteit met tekenen en wilde eigenlijk iets gaan doen waarbij de twee aspecten samenkwamen. Eerst dacht Patrick hierbij aan industrieel ontwerp. Uiteindelijk kwam hij, doordat zijn moeder het voorstelde, terecht bij architectuur. Patrick heeft 7 à 8 jaar architectuur gestudeerd aan de Technische Universiteit Bouwkunde in Eindhoven.

‘Toentertijd was de opleiding vijf jaar. Ik rolde makkelijk door de opleiding heen. In sommige vakken, zoals ontwerp atelier, stopte ik veel tijd. In andere vakken weer wat minder. Toen ik moest afstuderen wilde ik dit niet zomaar voorbij laten gaan maar een statement maken voor mezelf en de architectuur . Daar heb ik twee jaar over gedaan en dat heb ik heel breed opgepakt. In deze tijd kwamen er ook steeds meer computers. Ik was een van de weinige mensen die volledig digitaal werkte in het ontwerpproces met CAD programma’s en 3D Studio Max. Hierbij maakte ik ook opdrachten voor andere architecten. Ook ontstonden nieuwe ruimtelijke ideeën over het werken op kantoor waaronder het remote werken. Al deze onderwerpen heb ik samengebundeld in een gebouw: het kantoor van de toekomst. Het ontwerp was bekroond met een 1e prijs in een prijsvraag en genomineerd voor de Archiprix, de jaarlijkse verkiezing van het beste afstudeerproject.’

Veel meer dan alleen ontwerpen

Het leven als architect is heel divers. Architectuur is maar 3% ongeveer echt ontwerpen. Voor de rest ben je veel bezig met vergaderen om het project werkelijkheid te maken. ‘Dat klinkt heel saai, maar is heel leuk. Het ontwerpproces is een grote puzzel waar je samen met andere teamleden en adviseurs een oplossing voor verzint.

Een project begint met een opdrachtgever. Deze opdrachtgever wil een bepaald gebouw op een bepaalde plek. Vanaf het moment dat de opdrachtgever een architect heeft gekozen, beginnen de verschillende fases. Eerst het schetsontwerp. Daarna het voorlopig ontwerp. Wanneer het voorlopig ontwerp is goedgekeurd en financieel haalbaar is, kom je bij het definitieve ontwerp. Daarna wordt het project verder uitgewerkt. In deze uitwerkingsfase, of al eerder in het definitieve ontwerp, werk je samen met de uiteindelijke bouwende partij of maak je tekeningen om een prijsopgaves te ontvangen in de aanbestedingsfase, de fase waar meerdere aannemers een prijsaanbieding doen om het gebouw te mogen maken.

De laatste fase is het maken van de werktekeningen, hierdoor weet de aannemer precies hoe hij het gebouw moet gaan bouwen.

Wanneer een project is uitgedacht en in gang wordt gezet, houdt Patrick het bouwproces in de gaten door regelmatig op de bouwplaats te gaan kijken. Zo kan hij aansturen waar nodig en kunnen er daar waar nodig samen met de aannemer aanpassingen gedaan worden om het gebouw uiteindelijk volgens plan te realiseren.

Als architect ben je een spin in een web van heel veel vakgebieden. De architect zit op een knooppunt van techniek, economie en vormgeving. Daarnaast zijn er ook diverse partijen waarmee je samenwerkt als architect. Denk hierbij aan de opdrachtgever, een kostencalculator, een bouwfysicus, constructeur, duurzaamheid adviseurs, mobility experts en de gemeente.

‘Om het beroep van architect leuk te vinden, moet je wel creatief zijn. Je moet van niets, iets kunnen maken en liefde hebben voor de gebouwde omgeving. Dat is eigenlijk de basis voor het werken als architect. Ook moet je natuurlijk een goed ruimtelijk inzicht hebben. Het idee wat in je hoofd zit, moet je kunnen overbrengen naar anderen. Goed kunnen communiceren, presenteren en enthousiast over je project vertellen, zijn dus ook heel belangrijk.

‘Binnen Orange Architect hebben we een missie, visie en strategie ontwikkeld. De missie is een duurzaamheidsmissie, de world revalue. Dit omvat drie thema’s: resources, samenleven en toegevoegde waarde die we leveren. De omgeving moet beter worden voor iedereen.’

Wat maakt architectuur zo leuk?

‘Om het beroep van architect leuk te vinden, moet je wel creatief zijn. Je moet van niets, iets kunnen maken en liefde hebben voor de gebouwde omgeving. Dat is eigenlijk de basis voor het werken als architect. Ook moet je natuurlijk een goed ruimtelijk inzicht hebben. Het idee wat in je hoofd zit, moet je kunnen overbrengen naar anderen. Goed kunnen communiceren, presenteren en enthousiast over je project vertellen, zijn ook heel belangrijk.

‘Binnen Orange Architect hebben we een missie, visie en strategie ontwikkeld. Onze missie is Word We Value. Deze omvat 3 thema’s; World – hoe gaan we om met de resources van onze planeet, We – hoe leven we samen met mens en natuur en Value – welke extra waarde creëren we met elk project. Doel is om fijne woonlandschappen te maken in balans met de aarde.’

Tip voor toekomstige architecten

Patrick heeft een belangrijke tip: ‘Oriënteer je breed en kijk hoe we met zijn allen een fijne toekomstige leefwereld kunnen bouwen. Dat is de opgave van de toekomst!

Meer weten?

Met zijn eigen bureau heeft Patrick veel ervaring binnen de architectuur. Patrick streeft naar nog duurzamere gebouwen. Hij hoopt hier voorbeeldprojecten voor te mogen doen zowel in Nederland als in het buitenland. Wil je meer weten over het vak als architect? Neem contact op met Patrick om een online afspraak te plannen!

Ontmoet meer pro's:

Felix van Veldhoven

Expert klimaatrisico- en adaptatie

Klimaat
Ashley Leidelmeyer

Digital Marketing Consultant

Hans van Cooten

Algemeen directeur

Klimaat
Techniek