Meet the pro

Algemeen directeur

Klimaat Techniek

Hans van Cooten

'Als ik in Nederland rondrijd dan zie ik resultaat van mijn eigen innovatieve ideeën’ 

Steeds meer gebouwen in Nederland bezitten groene daken en gevels. Hans van Cooten werkt al 34 jaar bij Mostert De Winter waar ze elke dag hard werken aan hun missie: het duurzaam ontwerpen, adviseren, realiseren en beheren van het ‘levende gebouw’. Hierbij is Hans algemeen directeur en is hij eindverantwoordelijke over alles wat er binnen het bedrijf gebeurt. Benieuwd wat hij nog meer doet? Lees snel verder!  

Wat doet een algemeen directeur?  

Als algemeen directeur heb je de eindverantwoordelijkheid voor alle activiteiten van een bedrijf. Zo ben je veel aan het plannen, aansturen en coördineren. Hans is als algemeen directeur bij Mostert De Winter ook veel bezig met innovatie en het ontwerpen van systemen. Verder knoopt hij de verschillende personen die hiervoor nodig zijn aan elkaar. Hans is ook veel bezig met de toekomst: ‘Ik denk na over de strategie voor over een aantal jaar en welke systemen doorontwikkeld moeten worden. Wat ik vandaag bedenk, wordt pas over drie tot vijf jaar gemaakt’. Een algemeen directeur heeft dus veel verschillende taken, van de dagelijkse bedrijfsvoering tot het contact met externe partijen.  

‘Ik begin de dag door met iedereen te bespreken met welke projecten ze bezig zijn en wat de oplossingsrichting is’. Hans kijkt het werk van iedereen na en heeft contact met de opdrachtgevers. Deze komen soms naar het kantoor, andere keren bezoekt hij deze partners of spreekt hij ze via Teams. Bij nieuwe innovatieve projecten gaat hij ook mee naar de locatie om hier te kijken of wat er bedacht is, ook realistisch is. Dit wordt allemaal gedaan om er uiteindelijk voor te zorgen dat alles binnen het bedrijf op rolletjes loopt!  

Hoe ben je hier terecht gekomen?  

Hans heeft aan de Hogeschool Van Hall Larenstein civiele techniek met groen gestudeerd. ‘Hierna ben ik eigenlijk direct bij Mostert de Winter gaan werken als commerciële man’. Hij moest kijken hoe hij de onderneming van alleen een urenfabriek, naar een bedrijf met veel toegevoegde kenniswaarde kon krijgen. Hierna is hij niet meer weggegaan en inmiddels werkt hij al 34 jaar bij hetzelfde bedrijf! Inmiddels is hij algemeen directeur en heeft hij het bedrijf echt zien veranderen.  

Wat maakt jouw werk zo leuk?  

‘Ik zeg altijd dat als je je werk niet leuk vindt, dat je dan weg moet gaan’. Hans heeft zelf veel ontwikkeling doorgemaakt in zijn werk en daarin zag hij het bedrijf ook meegroeien, wat het voor hem heel leuk maakte. Hij vindt het erg uitdagend om nieuwe ideeën te bedenken en deze op de markt te brengen. ‘Elke dag hetzelfde doen zou ik niet leuk vinden, door het contact met zoveel verschillende mensen blijft het boeiend. Het heeft veel verschillende raakvlakken en uitdagingen, waardoor het erg leuk is om algemeen directeur te zijn!’  

Daarnaast vindt Hans het ook mooi om veel van zijn projecten uitgewerkt te zien. ‘Als ik in Nederland rondrijd dan zie ik resultaat van mijn eigen innovatieve ideeën’. Het geeft hem veel voldoening dat hij echt wat maakt met zijn team en dat andere mensen zijn ideeën ook weer overnemen.  

Hoe zie jij het klimaat terug in jouw beroep? 

‘In mijn werk wordt er gefocust op het ‘levende gebouw’. Hierbij heb je als je in een gebouw werkt of woont, altijd uitzicht op groen. Het gebouw belast daarnaast zo min mogelijk het milieu, is heel energieneutraal en ook nog eens circulair.’ Hans zit in het project van ontwerp tot realisatie. Er wordt gewerkt als een groen bouwbedrijf en er wordt per gebouw gekeken hoe er iets ontworpen kan worden zodat het een bijdrage aan het milieu heeft en dat de wereld groener kan worden.  

Tip voor de klimaatfanaten van de toekomst!

‘Je moet altijd bij jezelf blijven, als je iets leuk vindt dan moet je dat gaan studeren’. Als algemeen directeur moet je technisch, creatief en een doorzetter zijn. Volgens Hans is het belangrijk dat iedereen blijft leren en ontwikkelen!  

Wil je meer weten?  

Hans heeft al jaren ervaring als algemeen directeur en in de sector van bouwen en wonen. Heb jij interesse in zijn werk of in deze sector? Neem dan contact op met Hans en plan een gesprek in!  

Ontmoet meer pro's:

Felix van Veldhoven

Expert klimaatrisico- en adaptatie

Klimaat
Ashley Leidelmeyer

Digital Marketing Consultant

Reindert Augustijn

Manager Klimaataanpak

Klimaat