Meet the pro

advocaat

Anne Fischer

‘Rechten is eigenlijk ook een taal, het is een beetje een kunsttaal!’

Vandaag spreken we met Anne Fischer, over haar beroep als advocaat. Wow, wat een enorme dosis ervaring heeft Anne! Benieuwd wat ze allemaal te vertellen heeft over het vak van advocaat.

Wat doet een advocaat?

Een advocaat adviseert, bemiddelt, onderhandelt en procedeert over juridische zaken. Hij of zij behartigt de juridische belangen van zijn/haar cliënt en helpt de juridische problemen van de cliënt op te lossen.

In de advocatuur zijn er verschillende gebieden waar de advocaat zich in kan specialiseren. Denk hierbij aan het bekende strafrecht, maar ook bestuursrecht, ondernemingsrecht, medisch tuchtrecht, vreemdelingenrecht en Europees aanbestedingsrecht. Op dit laatste gebied heeft Anne zich gespecialiseerd tijdens haar loopbaan.

De studiekeuze

Vroeger wilde Anne graag iets internationaals met talen doen. Op de middelbare school was zij al erg bezig met talen. Anne dacht eerst aan het werk als tolk, maar ze bedacht zich dat je dan altijd bezig bent met teksten van anderen. ‘Uiteindelijk heb ik gekozen voor de studie Rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hier ben ik opgeleid als zelfstandig, kritisch en creatief jurist. Bij deze studie hoefde je niet alles uit je hoofd te weten, maar je moest weten waar je het kon vinden, dat je je weg kon vinden in een wetboek. Rechten is eigenlijk ook een taal, het is een beetje een kunsttaal! De bedoeling daarbij is dat je ingewikkelde dingen eenvoudig kan uitleggen.’

Buffelen

Als advocaat begon Anne haar werkdag meestal rond 8.30 uur. ‘Tijdens het werk als advocaat was ik nooit voor zessen klaar. Je hebt termijnen waarbinnen je iets moet doen, dus soms werk je gewoon in de nacht en in de weekenden. Daar moet je toe bereid zijn.

Jonge mensen hechten tegenwoordig denk ik  – terecht – meer aan een goede work/life balance, maar als advocaat moet je wel bereid zijn om te buffelen. Zeker aan het begin van je loopbaan.

Wat maakt de advocatuur zo leuk?

‘Advocatuur kan je op je eigen manier bedrijven. Iedereen heeft zijn eigen manier die bij zijn/haar persoonlijkheid past. Zo trek je ook andere cliënten. Je kunt dus echt jezelf zijn en blijven in je beroep. Bij elk soort recht zijn de belangen weer anders. Zo gaat het bij aanbestedingsrecht voornamelijk om financiële belangen en bij medisch tuchtrecht om ‘vlees en bloed’, dus meer om emotionele en fysieke belangen. Zelf heb ik medisch tuchtrecht vijf jaar lang gedaan en dat was heel interessant.

‘Het leukste aan de advocatuur is natuurlijk als je een zaak wint. Daar haal je voldoening uit. Je gaat volledig voor de cliënt. Op een gegeven moment toen ik mijn eigen kantoor had, kwamen mensen echt voor mij, dat is natuurlijk erg leuk. Maar soms was het alleen al leuk om een brief te schrijven waarmee  je resultaat voor je cliënt hebt behaald.’

Tips voor toekomstige advocaten

Anne vertelt dat het een goed idee is om eerst een tijdje mee te lopen bij een advocatenkantoor om er via die weg achter te komen of het vak wel echt iets voor je is en of een kantoor bij je past. Ook werkt het goed om mensen te spreken die al advocaat zijn.

‘Op een gegeven moment kwamen jonge mensen koffie drinken op mijn kantoor om erachter te komen of ze het beroep leuk zouden vinden. Daarnaast is het verstandig om je niet aan het eerste het beste kantoor te verbinden. Zoek uit welke sfeer er op een kantoor heerst en of deze bij jou past.’

Daarnaast adviseert Anne om je passie binnen het brede vak van de advocatuur te zoeken en duidelijk grenzen te stellen in je werk als advocaat.

Meer weten?

Anne heeft enorm veel ervaring. Ze heeft gewerkt bij de rijksoverheid, de Europese Commissie en bij een advocatenkantoor. Ook heeft ze een eigen advocatenkantoor gehad, gespecialiseerd in aanbestedingsrecht, mededingrecht en staatssteunrecht. Wil jij meer weten van het vak advocaat? Neem contact op met Anne om een online afspraak te plannen. Ons gesprek met Anne was heel hartelijk, gezellig en interessant!

Ook is er aan Anne en twee collega-advocaten een tijdschrift gewijd dat je hier kan vinden en heeft ze een podcast opgenomen die je via Spotify, iTunes, Stitcher en Sound Cloud  kan beluisteren.

Ontmoet meer pro's:

Felix van Veldhoven

Expert klimaatrisico- en adaptatie

Klimaat
Ashley Leidelmeyer

Digital Marketing Consultant

Hans van Cooten

Algemeen directeur

Klimaat
Techniek